Kulak Tıkanıklığı ve Nedenleri

Kulakta tıkanıklık hissinin birçok nedeni bulunmaktadır.

Bu nedenleri 3 ana başlıkta inceleyebiliriz:

  1.     Dış kulağa bağlı faktörler
  2.     Orta kulağa faktörler
  3.     İç kulağa faktörler

1- Dış kulağa bağlı faktörler

  • Kulak kiri, (kulak mumu), 
  •  Kulak egzeması,
  • Kulak darlığı,
  • Kulak mantarı,
  • Kulak kanalı ya da dış kulak yolu iltihabı,
  • Kulakta yeni kemik oluşumu (Egzostoz)
  • Kulak kemiği tümörleri (Osteomalar)
  • Doğuştan gelen anomaliler ve sendromlar

 

2- Orta kulağa bağlı faktörler

 

Orta kulağa bağlı faktörler arasında en sık neden östaki borusu’na ait problemlerdir. Diğer nedenler, orta kulakta kireçlenmeler, yeni damar oluşumları, kemikçiklere ait problemler ve çok nadiren de tümörlerdir.

Kulak tıkanıklığı özellikle basınç değişikliğinde (scuba dalış, uçak seyahatinde inişlerde, hızlı asansör kullanmalarında, yüksek rakıma tırmanışlarda)  meydana geliyorsa bu östaki borusu kaynaklıdır.

ÖSTAKİ BORUSU

Genizde bulunan orta kulak boşluğu ile burun boşluğunu birleştiren yaklaşık 35-40 mm uzunluğunda bir borudur. 3 ana görevi bulunmaktadır.

  1.     Orta kulak ile burun arasındaki basınç değişikliklerini dengelemek.
  2.     Orta kulak içeriğinin genize tahliyesini sağlamak
  3.     Orta kulağa geçmeye çalışan bakteri ve virüsler için kapanarak bariyer görevi görmek

 

ÖSTAKİ BALON TUBOPLASTİ

Östaki borusu açılıp kapanma fonksiyonlarında problem meydana geliyorsa ve bu ilaçlarla ve egzersizlerle düzelmiyorsa östaki borusunu balonla genişletme işlemi yapılmaktadır. ( Östaki balon tuboplasti) Bu işlem  her iki taraf için toplamda 30 dk sürmekte ve 1 saat sonra taburculuk verilmektedir.

  1.     İç kulağa faktörler

İç kulağa bağlı kulak tıkanıklıkları çık daha kompleks, anlaşılması güç ve halen de üzerinde araştırma yapılan problem dizilerinden kaynaklanmaktadır. İç kulağa bağlı kulak tıkanıklıklarını basit mekanik ya da fiziksel teorilerle açıklamak imkansızdır. O nedenle tedavileri de basit değildir. Hatta çoğu zaman teşhis koymak bile çok güçtür. Bu hastalıklara bazen baş dönmeleri ve kulak çınlamaları eşlik edebilir.

Bu hastalıkların başında hafif ani işitme kayıpları gelmektedir. İşitme kaybı çok sınırlı frekansları etkilerse o zaman işitme kaybı olmadan kulak tıkanıklığı ilk semptom olabilir ve kolaylıkla atlanabilir. Halbuki erken teşhis konulması durumunda tedavi sonucu genellikle yüz güldürücü olmaktadır. 

Endolenfatik hidrops ya da Meniere Hastalığı iç kulaktaki işitme ve dengeden sorumlu olan sıvının yaygın olarak artması ile karakterize bir hastalıktır. Bu hastalıkta kulakta tıkanıklığın yanı sıra çınlama ve baş dönmesi de genellikle eşlik eder.

Sakküler Hidrops durumu endolenfatik hidropsun daha sınırlı bir şekli olarak düşünülebilir ve bu hastalıkta da kulakta dolgunluk, tıkanıklık hissi ve kafada hafif bir ağırlık hissi oluşur.